Hafızanızı Daha Doğal Alternatifler Kullanarak Geliştirin
İnsanlar yaşlandıkça hafızaları hakkında çok daha fazla endişlenirler.
Arabanın anahtarının, gözlüklerinizin yerini karıştırmak, arkadaşlarınızın ismini unutmak ya da bir odaya gidip “Ben buraya niye gelmiştim ki” diye düşünmek kimseye yabancı gelmeyecek deneyimlerdir.
Gençken önem vermediğimiz hafızadaki bu gibi kayıplar, şimdi, daha farklı bir anlam taşımaya başlamaktadır. Hepimiz bu gibi deneyimler yaşadığımız halde, her nedense yaşlandıkça daha fazla endişeleniliyor.
Şunu bilmek gerekir ki, populer inanca karşı olarak, hafızada oluşan kayıplar, yaşlanmanın doğal bir sonucu değildir. Beynimiz herhangi bir yaşta dahi yeni beyin hücreleri üretebilme kapasitesine sahiptir.
Yalnız, hafıza kayıpları, günlük aktivitelerimizi etkileyecek düzeya geldiğinde oldukça ciddi bir hal alır.
Şöyle ki;
▪ Günlük görevlerde performans gösteremeyecek durumdaysanız,örneğin, gittiğiniz yerde hesabı ödemeyi, gideceğiniz yere uygun giyinmeyi veya günlük öz bakımınızı yapmayı unutuyorsanız;
▪ Bilindik yerlerde kayboluyorsanız;
▪ Aynı paragrafları veya soruları aynı konuşma içerisinde tekrarlıyorsanız;
▪ Yakın zamandaki olayları hatırlamakta zorluk çekiyorsanız;
▪ Kullanılmayan veya çarpıtılmış kelimeleri tekrar ediyorsanız;
▪ Seçim yapmakta zorlanıyorsanız;
▪ Sosyal ortamlarda uuygun olmayan şekilde davranışlar sergiliyorsanız;
durumunuzu çok hafife almamak gerekir.
Sıklıkla, Bu Gibi Hafıza Kayıplarının Fiziksel Sebebi Bulunur
Örneğin, beslenme bozuklukları veya tiroid bezlerinde sorunların olması;
Daha yaşlı yetişkinlerde, su kaybı buna sebep olabiliyor.
Aşırı alkol tüketimi, beyin toksikasyonu yaratbiliyor ve Alzheimer ve demans riskini arttırabiliyor
Sigara tüketimi de damar tıkanıklarına sebep olduğu için beyne limitli oksijen gitmesine sebep olabiliyor.
Sağlıklı Bir Yaşam İçin, Bilişsel Fonksiyonları Sağlıklı Düzeyde Tutmak Gerekir
▪ Hafıza oluşan kayıpların riskini en aza indirebilmek ve yeni beyin hücreleri oluşumuna destek olmak için düzenli fiziksel egzersiz yapılmalıdır.
▪ Beyin egzersizi de özellikle çok önemlidir. Okuma, yazma, bulmaca çözme, startejik oyunlar (satranç, scrabble vb.) oynama zihinsel gerileme riskini düşürecektir.
▪ Düzenli ve dengeli beslenmek oldukça önemlidir. Meyve, sebze tüketiminin yanında Omega 3 içeren yiyecekler yenmesi önemlidir. Antioksidan özelliği olan meyve ve sebzelerin beyin sağlığını korudukları bilinir. Omega 3 ise hafıza için doğrudan önemli görülür.
▪ Vücunuzu, ihtiyacı olduğu kadar dinlendirmek de önemlidir. Uyumak, bilişsel fonksiyonların her adımı için gereklidir. Uykusuzluk, daha zayıf hafıza, konstantrasyon düşüklüğü ve karar verme süreçlerindeki sıkıntılara sebep olur.
▪ Evet, belki çok zor ama stresten de uzak durulmalıdır. Hafızada oluşan kayıplarda stres en yaygın sebep olarak gösteriliyor. Stres, toksinlerin, kan-beyin bariyerine doğru gidişini oldukça hızlanıdrmaktadır. Aynı zamanda, uzun stres dönemleri sonucunda kortizol seviyesi yükselmekte ve hafızada hasarlar oluşturmaktadır.
Çabamız stresi yok edemesek de azaltmak yolunda olmalıdır. En etkili yol gülmektir çünkü gülmein beyinde oldukça geniş alanlarda etkili olduğu biliniyor.
Bu durumda görülüyor ki, KAHKAHA en etkili ilaçtır.
-NaturalNews-